CUMHURİYET KENTİ KARABÜK

İLK TÜRK DEMİRİNİN ÜRETİLDİĞİ KENT

Ülkemizde ilk ve tek sadece kuruluşunu kutlayan tek kent unvanını taşıyan Karabük, Türkiye’nin ilk demir çelik fabrikasının kurulduğu ildir.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’de açılışını yaptırdığı Kardemir Demir Çelik Fabrikasına ev sahipliği yapan bir Cumhuriyet kentidir.

Tarihi Osmanlı evleri ile ünlü Safranbolu ilçesi, doğasıyla dünyada ki 100 sayılı noktadan biri olan Yeşil Yenice ilçesi, Eskipazar, Eflani ve Ovacık ilçeleri arasındadır.

Karabük, adını üzerinde yaşadığı coğrafi ortamdan almıştır. “Kara” ve “Bük” sözcükleri, kara çalılık yer anlamında, Karabük adının oluşumuna kaynaklık yapmıştır.

Bu topraklarda yaşayan Türkmen toplulukları, Karabük topluluğu adını bu biçimde almışlardır. Türkiye’de 14 yer ve mevki adının bugün Karabük şeklinde geçmesi, Türk topluluklarının bu topraklardan diğer yerlere göç ettiği görüşünü kuvvetlendirmektedir. (Devamı…)

Safranbolu ilçesinin Öğlebeli Köyüne bağlı 13 haneli bir köyaltı yerleşim birimi olan Karabük, Ankara – Zonguldak Demiryolu üzerinde küçük bir istasyon konumunda iken, sanayileşme ile birlikte önemli bir merkez haline gelmiştir.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile 3 Nisan 1937’de temeli atılan Karabük Demir Çelik Fabrikaları 6 Haziran 1939’da faaliyete geçmiştir. Kardemir Demir Çelik Fabrikasının kurulmasıyla birlikte nüfus yoğunluğunun artmaya başladığı Karabük’te 25 Haziran 1939’da belediye teşkilatı kurulmuştur. 1941 yılında Safranbolu ilçesine bağlı bucak olan Karabük 3 Mart 1953 tarihinde 6068 sayılı kanunla Zonguldak İline bağlı bir ilçe haline gelmiştir.

Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı’dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak’tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye’nin 78. İli olmuştur.

FABRİKALAR KURAN FABRİKA KARDEMİR

Bunlara da bir göz atın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir